Xarxes informàtiques
Definició: Una xarxa informàtica és un conjunt de dispositius interconnectats entre si a traves d'un mitjà, que intercanvien informació i comparteixen recursos. Bàsicament, la comunicació dins d'una xarxa informàtica és un procés en el que hi ha dos rols ben definits per als dispositius connectats, emissor i receptor, que es van assumint i alternat en diferents instants de temps.
També hi ha missatges, que és el que aquests intercanvien. L'estructura i la manera de funcionament de les xarxes informàtiques actuals estan definits en diversos estàndards, sent el més estès de tot el model TCP / IP, basat en el model de referència o teòric OSI.
De la definició anterior podem identificar els actors principals en tota xarxa informàtica, que veurem a continuació.
Dispositius
Els dispositius connectats a una xarxa informàtica poden classificar-se en dos tipus: els que gestionen l'accés i les comunicacions en una xarxa (dispositius de xarxa), com a mòdem, router, switch, access point, bridge, etc .; i els que es connecten per utilitzar-(dispositius d'usuari final), com ordinador, notebook, tablet, mòbil, impressora, televisor intel·ligent, consola de videojocs, etc.
Els que utilitzen una xarxa, al seu torn, poden complir dos rols (classificació de xarxes per relació funcional): servidor, on el dispositiu ofereix un servei per a tot aquell que vulgui consumir; o client, on el dispositiu consumeix un o diversos serveis d'un o diversos servidors. Aquest tipus d'arquitectura de xarxa s'anomena client / servidor.
D'altra banda, quan tots els dispositius d'una xarxa poden ser clients i servidors al mateix temps i es fa impossible distingir els rols, estem en presència d'una arquitectura punt a punt o igual a igual. A Internet coexisteixen diferents tipus d'arquitectures.
Mitjà de connexió
El mitjà és la connexió que fa possible que els dispositius es relacionin entre si. Els mitjans de comunicació poden classificar per tipus de connexió com guiats o dirigits, on es troben: el cable coaxial, el cable de parell trenat (UTP / STP) i la fibra òptica; i no guiats, on es troben les ones de ràdio (Wi-Fi i Bluetooth), les infraroges i les microones. Els mitjans guiats són aquells conformats per cables, en tant que els no guiats són sense fil.
Recursos
Un recurs és tot allò que un dispositiu demana a la xarxa, i que pot ser identificat i accedit directament. Pot tractar-se d'un arxiu compartit en un altre ordinador dins de la xarxa, un servei que es vol consumir, una impressora a través de la qual es vol imprimir un document, informació, espai en disc dur, temps de processament, etc.
Si ens connectem a una xarxa, per exemple, per sol·licitar un fitxer que no podem identificar i accedir directament, haurem de consumir un servei que identifiqui i accedeixi a ell per nosaltres. Hi ha serveis de streaming de vídeo (webs on podem veure vídeos en línia, com YouTube), de streaming d'àudio (alguna ràdio a Internet), serveis d'aplicació (com Google Docs), i altres. En general, els dispositius que brinden serveis s'anomenen servidors.
Velocitat de connexió
La velocitat a la qual viatja la informació en una xarxa està donada per la velocitat màxima que suporta el mitjà de transport. Entre els mitjans més comuns podem afirmar que la fibra òptica és la més veloç, amb aproximadament 2 Gbps; després li segueix el parell trenat, amb 100 Mbps a 1000 Mbps; i finalment, les connexions Wi-Fi, amb 54 Mbps de mitjana. Les velocitats poden variar d'acord amb els protocols de xarxa utilitzats.
La instal·lació més senzilla d'una xarxa informàtica és la que tenim a casa nostra. La que utilitzem per connectar-nos a Internet. La qual aquesta composta pels següents elements o components:
.- Cable LAN RJ-45 Ethernet
.- Cable telèfon
.- Alimentador Router
.- Filtres ADSL
.- Duplicador línia
Per a xarxes de més envergadura s'utilitzen equips amb més tecnologia que els utilitzats en una petita xarxa domèstica.
Switch de 24 ports
Altres recursos
Per a xarxes domèstiques on no arriba el senyal WI-FI o no es vulgui cablejar una xarxa informàtica, hi ha uns aparells anomenats PLCs que transmeten Internet per la xarxa elèctrica de casa, els quals són molt útils.
I a conseqüencia de la gran majoria dels televisors, sintonitzados de satèl·lit, gravadors de DVD i sintonitzadors de TDT que es vene avui en dia es poden conectar a Internet. Components bàsics per a realitzar una instal·lació de xarxa informatica:
Connector RJ-45
Cable FTP Cat. 6E
Crimpadora
Pensa que el seu veí li està robant la seva xarxa sense fil Wi-Fi?
Si vostè, pensa que el seu veí estimat, amable, simpàtic, que tots els dies que es troba per l'escala de la seva comunitat, del seu xalet unifamiliar per les zones comunes o passejant pel carrer i que tots els dies li diu bon dia o com està, desconfieu d’ell, pot ser que l’hi estugui robant la seva connexió sense fil Wi-Fi sense saber-ho, això té solució i els seus dies comptats.
La solució és ràpida i senzilla es pot configurar el filtrat MAC al router.
.- WEP: sistema de codificació baix
.- WPA-PSK: sistema de codificació mig
.- WPA2-PSK: sistema de codificació més segur
Què és l'adreça MAC?
L'adreça MAC (Media Access Control) és un codi alfanumèric compost per 48 bits i que es representa en grups de 6 números hexadecimals separats per dos punts o guions, com es detalla a continuació:
01: 23: 45: 67: 89:AB 01-23-45-67-89-AB
L'adreça MAC és diferent per a targeta de xarxa sense fils i ordinador.
Com conèixer l'adreça MAC?
L'adreça MAC és l'adreça de la targeta de xarxa.
Aquesta és única per a cada targeta de xarxa i els primers números de l'adreça MAC designen al fabricant.
Per saber la nostra adreça MAC sota Sistema Operatiu Windows
Obre la consola de comandament (Inici / Executar (escriu cdm) i escriu ipconfig / all
L'adreça MAC és l'adreça física
Què és el filtrat MAC?
Una de les moltes opcions i formes en què podem protegir el nostre punt d'accés Wi-Fi és el filtrat MAC. Amb tot en el món de la seguretat, heu de saber que no és impenetrable, i que hi ha formes de saltar aquesta barrera que li afegim a la nostra xarxa, però sense cap dubte és una de les millors opcions per augmentar la seguretat de la nostra xarxa i aconseguir que ningú que no vulguem es connecti al nostre punt d'accés.
El filtrat MAC pren el seu nom de l'adreça MAC, sigles en anglès de Media Access Control, de les targetes de xarxa dels diferents dispositius que estan preparats per connectar-se a una xarxa, com pot ser un ordinador, una tablet o un smartphone. Cada dispositiu té una adreça MAC única que identifica a la targeta de xarxa, si parlem d'un equip amb diverses targetes de xarxa tindrà diverses adreces MAC.
La direcció seria alguna cosa similar al nostre carnet d'identitat (DNI)
El filtrat MAC utilitza una llista d'adreces MAC que nosaltres introduirem, és a dir, una llista de dispositius. Tenint en compte aquesta llista, hi ha dues maneres en què es pot configurar:
.- Permetent la connexió als dispositius afegits a la llista d'adreces MAC, quedant qualsevol altre sense possibilitat de connectar-se a la nostra xarxa. Això és bastant útil quan volem que només uns determinats dispositius puguin connectar al nostre Wi-Fi, però presenta un inconvenient que si rebem convidats no podran fer ús de la nostra xarxa.
.- Denegant la connexió als dispositius que apareixen a la llista d'adreces MAC, circumstància en la qual qualsevol dispositiu podrà connectés. Aquesta forma seriosa adequat de per a no permetre la connexió a un determinat dispositiu del que coneguem l'adreça MAC, per exemple, el telèfon mòbil del nostre fill o l'equip del veí que es connecta a la xarxa sense permís.
Com sé que m'han piratejat el router?
De vegades la resposta és senzilla, simplement perquè el nostre veí, aprofitant la nostra caritat, utilitza l'ample de banda a l'estar realitzant descàrregues massives de tota mena, de manera que la nostra xarxa aniria massa lenta.
Hi ha diversos mètodes per saber si hi ha algú utilitzant la nostra Wi-Fi. El més senzill és que: si detectem una baixada en la velocitat de la nostra connexió, haurem apagar tots els aparells que es connecten al router ja siguin per cable o de manera sense fil.
En el router els llums que indiquen activitat haurien d'estar si parpellejar (els parpelleigs en les llums d'activitat signifiquen que per aquí està circulant un flux d'informació), però si veiem que els llums indiquen activitat és que algú aliè al nostre router està fent ús de la nostra connexió. Extrem que podrem verificar accedint al tauler de control del router.
Com configurar el filtrat MAC?
La configuració del filtrat MAC és bastant senzilla. Haurem de començar per entrar a la web d'administració del router. Per a això haurem d'escriure l'adreça IP del router en el nostre navegador sol ser 192.168.1.1 i identicaremos amb les nostres credencials, les normalment usades són admin com a usuari i com a contrasenya, encara que això depèn del model de router que tinguem.
Abans de continuar amb la configuració a la web d'administració, haurem de conèixer les adreces MAC dels dispositius als vulguem permetre o denegar la connexió.
La resta del procés no s'explica perquè si es fa alguna cosa erròniament o es modifica algun paràmetre del router, deixarà de tenir accés a Internet. Per la qual cosa és millor que truqui a un tècnic