Serveis

Instal.lacions merchán

Circuit Tancat de televisió

 Què és el Circuit Tancat de Televisió?

Circuit tancat de televisió o CCTV (sigles en anglès de closed circuit television) és una tecnologia de vídeo vigilància dissenyada per supervisar una diversitat d'ambients i activitats.

Se li denomina circuit tancat ja que, al contrari del que passa amb la difusió, tots els seus components estan enllaçats. A més, a diferència de la televisió convencional, aquest és un sistema pensat per a un nombre limitat d'espectadors.

El circuit pot estar compost, simplement, per una o més càmeres de vigilància connectades a un o més monitors o televisors, que reprodueixen les imatges capturades per les càmeres, Encara que, per millorar el sistema, se solen connectar o enllaçar per xarxa altres components com vídeos o ordinadors.

Es troben fixes en un lloc determinat. En un sistema modern les càmeres que s'utilitzen poden estar controlades remotament des d'una sala de control, on es pot configurar la seva panoràmica, enfocament, inclinació i zoom. A aquest tipus de càmeres se'ls crida PTZ (sigles en anglès de pa-tilt-zoom).

 Aquests sistemes inclouen visió nocturna, operacions assistides per ordinador i detecció de moviment, facilita al sistema posar-se en estat d'alerta quan alguna cosa es mou davant de les càmeres. La claretat de les imatges pot ser excel·lent, es pot transformar de nivells de fosc a clars. Totes aquestes qualitats fan que l'ús del CCTV hagi crescut extraordinàriament en els darrers anys.

 En aquesta aplicació el circuit estarà compost a part de les càmeres i monitors, d'un dispositiu d'emmagatzematge de vídeo (DVR Digital Video Recorder, NVR Network Video Recorder) depenent de l'estructura del circuit ja sigui analògic o basat en xarxes IP, encara que es poden realitzar combinacions depenent de les necessitats del lloc.

Les càmeres poden ser fixes, amb zoom, mòbils p PT (Pa Tilt) p PTZ (Pa, Tilt, Zoom) com ara les anomenades dom, a causa de la forma de dom invertit que presenten i les càmeres amb posicionador que poden ser remotament movibles. Aquest moviment es pot fer mitjançant una consola o teclat mitjançant el qual es poden fer servir les diverses opcions del programari instal·lat en aquesta. Consten també en un sistema CCTV de vídeo vigilància dispositius com: llums infraroges, sensors crepusculars, posicionadors, teleobjectius, anàlisi de vídeo i vídeo intel·ligent, etc. La tecnologia de les càmeres permeten actualment segons els models, captar imatges tèrmiques en total foscor, o imatges en foscor il·luminades amb infrarojos que la vista no és capaç de veure.

Ara amb els sistemes més moderns ja s'usen gravadors digitals, els quals es poden connectar a Internet. I amb aquests accedir a les gravacions mitjançant una APP de mòbil o programari per a ordinador personal.

L'aplicació es diu iWacth DVR II, està per Android, iPhone i ordinador personal.

 iWatch DVR 2 és una nova versió del iWatch DVR que és un visor remot DVR H.264. Es pot veure en mode no-paisatge o el paisatge després d'omplir IP, port, nom usuari i contrasenya.

Característiques de l'aplicació:

.- Vista en viu.

.- Recerca per temps

.- Recerca d'esdeveniments.

.- Control de PTZ.

.- Control reali.

.- Els arxius de còpia de seguretat al dispositiu.

.- Zoom view

L'aplicació de iWatch DVR II però per a ordinador personal:

La configuració és igual i l'accés, l'únic que varia és la pantalla de visualització i la manera d'accedir als enregistraments de dies anteriors.

Les càmeres utilitzades avui dia, poden utilitzar-se durant el dia i la nit. Es poden utilitzar a la nit gràcies a la utilització d'infrarojos, amb la qual cosa permet poder gravar en la foscor. Quan s'activen els infrarojos per gravació nocturna aquesta es fa en blanc i negre, però la qualitat de gravació és espectacular ja que amb l'ús de càmeres alta definició en resolució de 720p i 1080 la visió és perfecta.

La normativa vigente diu que les grabacions s’han de conservar com a  màxim 30 diess, abans de la seva destrucció.

Equips i elements que componen un sistema de CCTV

Càmera de videovigilancia

Les càmeres de videovigilància són l'element central de qualsevol sistema de CCTV.

Les càmeres o dispositius de captació d'imatge són el component fonamental dels sistemes de CCTV. Compleixen la funció de capturar les imatges de la zona cap a la que han estat orientades, convertint-se en un senyal elèctric de vídeo que es transfereixen a la resta de la instal·lació. Una càmera és per tant, un transductor de vídeo.

Les càmeres incorporen un filtre IR CUT o ICR és una component mecànic i mòbil que se situa enfront de la lent per tal d'evitar que penetri la llum infraroja que distorsiona els colors visibles en mode Dia i que es retira automàticament quan cal que la càmera funcioni en mode Nit amb il·luminació IR. El resultat són colors més reals i per tant una imatge de major qualitat.

Lents CCTV amb correcció IR

En càmeres de CCTV la funció Dia / Nit permet imatges tant amb llum diürna com amb il·luminació infraroja artificial, però, ens trobem que a causa de la diferència de longitud d'ona d'aquestes dues il·luminacions es produeix un desenfocament en passar una a una altra escena.

La solució a tenir dos punts focals diferents és utilitzar correcció IR que incorporin elements òptics i altres artificis que permeten unificar punts focals en un de sol aconseguint una imatge enfocada tant de dia com de nit.

Maneres de transmissió

El suport físic pel qual es distribueix el senyal elèctric que conté la imatge captada per les càmeres de la instal·lació, axial com els diferents components associats a la insolació d'aquest senyal (com amplificadors o distribuïdors), és el que es coneix com a mitjana de transmissió.

Els mitjans de transmissió poden ser cablejats (mitjançant parell trenat, cable coaxial o fibra òptica) o sense fil, utilitzant ones electromagnètiques de radiofreqüència o tecnologia Wi.Fi.

Dispositius de visualització

Les imatges que capten les càmeres de la instal·lació es reprodueixen en equips com a monitors o televisors amb la finalitat de poder ser visualitzades, interpretades i controlades per un operador.

Els dispositius de reproducció són, igual que les càmeres, transductors de vídeo que fan una funció inversa, és a dir, recuperen el senyal elèctric de vídeo i la tornen a convertir en imatge.

Dispositius de control

Per realitzar una adequada gestió sobre el control de les càmeres del sistema, s'utilitzen equips i dispositius capaços de direccionar, o configurar l'entrada dels senyals de vídeo entre un o diversos monitors.

Gravador de video digital

Els videogravadors estan disponibles amb diversos canals d'entrada de vídeo per connexió BNC que accepten indistintament càmeres analògiques (CVBS) i càmeres HD. Incorpora multitasca Pentaplex que permet: visualització en directe, gravació, reproducció, backup i accés remot al mateix temps. Compressió de vídeo H.264. Gravació de vídeo analògic o HD-SDI a 25 FPS per canal en resolució 960H i 1080P respectivament. Qualitat d'imatge en gravació configurable en 100 nivells i diversos mètodes de gravació: manual, programada, per detecció de moviment o alarma. Emmagatzematge en disc intern SATA de 3,5 ", amb espai per a 6 discs durs de mida màxim 4 TB o 4 discos durs i una gravadora CD / DVD-RW. Disposa de 8 entrades i 4 sortides d'alarma. Màscara de privacitat i sistema marca d'aigua, per comprovar si un vídeo ha estat o no manipulat. Control de càmeres PTZ per port RS485. Equip robust i senzill d'utilitzar gràcies al seu intuïtiu menú gràfic en castellà i maneig mitjançant ratolí USB amb possibilitat de monitor tàctil i comandament a distància. Backup extern mitjançant dispositius USB (memòria, disc dur o gravadora), mitjançant CD / DVD-RW interna (no inclosa), mitjançant dispositius eSATA i mitjançant xarxa ethernet. Té sortida de xarxa RJ45 que permet un potent accés remot per navegador (mitjançant ActiveX), per programari iCMS o aplicació gratuïta per a smartphone iWatch. Suporta Dual Stream, que permet un accés ràpid i fluid a través d'Internet. Suporta DDNS, que li permetrà senzill accés remot fins i tot amb IP dinàmica.

Els gravadors compten amb sortides RGB - BNC o HDMI, aquesta última la més utilitzada a l'hora de connectar el monitor per a la seva visualització.

Tecnologies de vídeo CCTV

CVBS: És un senyal analògic de vídeo compost que tradicionalment es coneix com a tecnologia "analògica". Les càmeres d'aquest sistema són senzilles d'instal·lar i utilitzen cable coaxial per transmetre el senyal de vídeo permetent fins i tot distàncies de 300m. La seva resolució es mesura en línies horitzontals de televisió (TVL)

HDTVI: High Definition Transport Video Interface, és un estàndard de vídeo que utilitza un senyal analògic de vídeo compost que permet transmetre imatges d'alta definició a traves de cable coaxial de forma anàloga al sistema convencional.

Permet transmetre vídeo, àudio i dades a traves d'un sol cable coaxial a distàncies de 300-500m o utilitzar cable UTP mitjançant balums igual que un sistema analògic. Les resolucions disponibles són 1080p i 720p, amb diferents graons de qualitat segons el producte escollit.

HDCVI: High Definition Composite Video Interface és un estàndard de transmissió de vídeo d'alta definició sobre cable coaxial que ofereix més prestacions i resolucions que l'estàndard HDTVI. És un desenvolupament propietat del fabricant asiàtic Dahua, amb una distribució de videograbadors exclusiva de la marca però amb la possibilitat de trobar càmeres de diversos fabricants.

HD-SDI: High Definition Serial Digital Interface és un senyal digital sense compressió per vídeo d'alta resolució amb escaneig progressiu que permet ser transmesa mitjançant cable coaxial amb la mateixa senzillesa que en el sistema analògic, però amb distàncies màximes de 100m. La seva resolució s'expressa com 1080p i 720p i ofereix la major qualitat d'imatge de les plataformes HD sobre cable coaxial.

IP: Consisteix en un senyal digital, normalment comprimida en format H.264 o MJPEG, que es transmet a traves del protocol IP, coneixent-se a les càmeres d'aquest format com càmeres de xarxa o IP.

 Cartell CCTV (senyalització)

Placa de plàstic per a interior/exterior. Serigrafiada de la zona Videovigilada, homologada segons normativa vigent. Amb unes mesures de 297mm (alt) x 210mm (ample).

Segons la Llei Orgànica 15/1999, normativa vigent en matèria de videovigilància, tot organisme que tingui protecció vigilada de 24 hores mitjançant càmeres de seguretat ha de senyalitzar-se adequadament mitjançant un cartell informatiu prou visible. En aquest cartell ha d'indicar l'organisme davant el qual els ciutadans poden exercir els seus drets d'accés, rectificació, cancel·lació o oposició de les dades contingudes en els fitxers d'enregistrament. Element imprescindible en tota instal·lació CCTV d'àmbit públic.

Dispositius de visualització externa

Les imatges que capten les càmeres poden ser també mostrades i reproduïdes des de qualsevol lloc mitjançant dispositius complementaris associats a la instal·lació, com televisors, telèfons mòbils, ordinadors personals connectats a Internet, etc. Aquesta possibilitat de visualització resulta molt útil, per exemple, per donar un avís al responsable de la instal·lació en cas d'alarma.

Tipus de càmeres, classificació:

.- Càmeres estàtiques o fixes: No és possible variar la seva posició de captació de manera automàtica un cop s'ha orientat el suport de la cambra de manera manual. Aquest tipus de càmeres, per tant, únicament són capaços de mostrar les imatges d'una zona fixa o molt limitada.

.- Càmeres mòbils: Tenen un suport mòbil, denominat posicionador, que permet controlar i variar d'una manera remota la posició de captació. Les càmeres mòbils fan escombrats d'imatge, per mostrar zones de la insolació molt àmplies.

.- Càmeres domo o ninidomo. Es tracten d'un tipus molt específic de càmeres mòbils d'aparença esfèrica o semiesfèrica, que disposen de posicionadotes d'alta velocitat. En funció del model poden realitzar moviments de 180º 360º, regular la velocitat de gir o ser programades per posicionar-se automàticament a diferents angles de captació.

.- Càmeres dia/nit: Hi càmeres que només poden utilitzar-se en llocs il·luminats (càmeres de dia), altres dissenyades per a la captació específica d'imatges en zones amb escassa il·luminació o per escenes nocturnes (càmeres de nit) i models que reuneixen dues condicions, conegudes com càmeres dia/nit.

.- Càmeres a color/blanc i negre. Aquest criteri de classificació es aquesta quedant cada vegada més obsolet, ja que les càmeres que en l'actualitat s'utilitzen en CCTV posseeixen filtres de sensor i l'electrònica necessaris per captar imatges a color sense que el preu s'incrementi massa.

.- Càmeres de definició estàndard/alta definició. Cada vegada és més freqüent utilitzar càmeres d'alta definició (HD) en aquest tipus d'instal·lacions per obtenir imatges de gran qualitat, que permeten captar amb millor precisió de detall les zones i objectes vigilats.

.- Càmeres analògiques/IP. Les càmeres IP estan dissenyades específicament per a transmetre les imatges captades a través d'Internet o una xarxa local, afegint al sistema de seguretat més prestacions, com el monitoratge en xarxa o la visualització remota.

 Altres components en una instal·lació de CCTV:

Connector RJ45

Connector Alimentació

Caixa distribució alimentació

Font d'alimentació

Monitor - Tester CCTV