SOBRETENSIÓ
La sobretensió és un augment de tensió elèctrica. Pot ser perillós si supera la tensió màxima dissenyada per a un circuit elèctric. Depenent de la seva durada es denomina transitòria (pic de tensió) o permanent (augment de tensió).
Per exemple, el filament d'una bombeta incandescent està dissenyat per suportar el corrent justa que li permeti aconseguir la temperatura adequada per il·luminar i donar calor, però sense arribar a fondre. Si la tensió és massa alta, el filament pot fondre. De la mateixa manera, altres dispositius elèctrics poden deixar de funcionar i fins i tot cremar si es produeix una sobretensió a la xarxa d'alimentació.
Les causes de les sobretensions poden ser naturals (caigudes de llamps) o humanes (generalment per inducció).
Els polsos transitoris poden arribar als equips mitjançant la xarxa elèctrica o les xarxes de dades, o fins i tot a través d'una font de pols electromagnètic.
Per prevenir-s'utilitzen filtres d'entrada o sortida dels dispositius o pantalles.
Sobretensió transitòria
És un augment veloç (μs) i elevat de la tensió en una xarxa d'alimentació, que pot arribar a diverses desenes de quilovolts. Solen produir-se per descàrregues atmosfèriques en la majoria dels casos, encara que de vegades passa per commutacions i pertuvaciones de xarxa.
Pot provocar greus deterioraments, destrucció dels equips, mal funcionament i reducció de la seva vida útil i, en conseqüència, interrupció del servei als usuaris.
Tots aquests problemes es poden prevenir desviant aquesta font impuls a terra, mitjançant dispositius protectors.
Sobretensió permanent
Es defineix com una pujada de tensió de xarxa per sobre de 10% del valor nominal durant un temps indeterminat., Des mil·lisegons fins a hores. El seu origen està en l'absència del neutre o una fallada del transformador de mitja tensió.
De manera similar a les sobretensions transitòries, les permanents ocasionen danys i destrucció dels equips, el seu envelliment prematur i disminució en la seguretat dels usuaris.
Els dispositivitos que eviten aquests riscos tallen el subministrament elèctric d'alimentació, actuant sobre l'interruptor general instal·lat.
NORMATIVA
La norma de rang superior aplicable a les instal·lacions elèctriques a Espanya és el Reglament Elèctric de Baixa Tensió 2002 (REBT 2002), que estableix en el seu article 16.3 l'obligatorietat de protegir-les davant les sobretensions en general.
Pel que fa a la protecció contra sobretensions transitòries, s'aplica la instrucció tècnica complementària 23 (ITC-23), que obliga a la protecció de les instal·lacions en gairebé tots els casos.
La norma UNE-EN 50550, transposició espanyola de la norma europea EN 50550 Power frequency overvoltage devices for household and similar applications (pop), regula els protectors contra sobretensions permanents.
A més, hi ha diverses normes particulars de la companyia subministradora d'algunes CCAA com Andalusia, Aragó, Canàries i Catalunya, encara que la tendència és cap a l'homogeneïtzació territorial.
Guia selecció
REGLES BÀSIQUES D'INSTAL·LACIÓ
1.- La característica Imax del protector indica el valor màxim que aquest pot suportar sense degradar-se. Si se sobrepassa, el limitador actuarà de forma correcta, però es destruirà cortocircuitándose. L'equip ha d'instal·lar-associat a un interruptor automàtic de desconnexió adequat per tal de garantir la bona coordinació per a la màxima seguretat i continuïtat del servei.
2.- La distància entre el borneig de terra del protector i els borns corrent amunt de l'interruptor automàtic de desconnexió, ha de ser la menor possible (recomanable menys de 50cm.)
3.- Si hi ha llargues distàncies de cables (més de 30m) entre el protector de sobretensions del quadre principal i els receptors, s'ha d'instal·lar un segon protector de sobretensions en el quadre secundari.
4.- Si s'instal·la més d'un protector de sobretensions, la distància entre ells ha de ser major de 10 m. Si no fos possible, instal·lar bobines de desacoblament.
5.- Les preses de terra dels receptors han de connectar-se al mateix borneig de terra que el protector de sobretensions.
Mapa densitat caiguda de llamps.